Co początkujący koneser win powinien wiedzieć

Co powinien wiedzieć koneser wina

Wino jest to sfermentowany sok z winogron, może być to również sok z innych owoców.
Na rynku dostępny jest szeroki wybór win, każdy może znaleźć coś dla siebie. Wiele osób zaczyna swoją przygodę z tym trunkiem i regularnego zakupu różnego rodzaju win, aby znaleźć swoje własne preferencje. Sekret wina tkwi w jego aromacie. Kupując wino zwracam y uwagę na cenę, kolor, kraj pochodzenia, poziom wytrawności. Warto znać kilka wskazówek na temat doboru win, gdy dopiero zaczynamy swoją przygodę jako koneser win.

Na etykietach często znajdujemy zalecenia dopasowania win do potraw, jednak często może to okazać się mylne. Najczęściej są wymienione ogólne grupy potraw, oznacza to, że wino jest po prostu uniwersalne, produkt jest przeciętny. Naturalnym wrogiem win są różnego rodzaju octy np.: śledzie, ocet balsamiczny, ocet winny.
Kolejną ważną kwestią przy wyborze wina jest jego rocznik, wino najlepiej konsumować w ciągu 3-4 lat od wyprodukowania, powszechna opinia, że im starsze wino tym lepsze jest nieprawdą. W czasie procesu fermentacji cukier z winogron zmienia się w alkohol, wytrawne trunki posiadają bardzo małe ilości cukru pozostałego z procesu fermentacji, natomiast im jest większa zawartość cukru tym wino jest słodsze. Jeśli wino posiada więcej procent alkoholu, tym jest lepsze, ponieważ ze słabych jakościowo winogron produkowane są słabsze procentowo wina.
Procesy prowadzące do dojrzewania wina to naturalny proces chemiczny oraz natlenienie. Młode wino warto ok 3 godzin przed podaniem przelać do karafki lub innej butelki.
Kupując wino warto zwrócić uwagę na wygląd butelki, im głębsze denko, ścianki butelki tym wino jest lepiej chronione przed światłem i temperaturą i może świadczyć to o jego lepszej jakości.
Bez znaczenie jest kwestia czy wino posiada korek czy zakrętkę, ponieważ dobre wino może być zakręcone lub korkowane. Zakrętka odcina całkowicie dostęp powietrza do wina, a korek nie. Wino zakorkowane wymaga specjalnych warunków przechowywania.
W Hiszpanii znajduje się ponad połowa europejskich winnic, z tego rejonu pochodzi wino Cavy, jest to białe musujące wino, idealnie sprawdzi się podczas upałów. Popularnym trunkiem z tego rejonu jest Sangria, napój alkoholowy stworzony na bazie owoców.
Na terenie Włoch znajduje się ponad 2 tysiące odmian winogron, powstają tam alkohole o zróżnicowanych walorach smakowych.
Wino zaleca się spożywać po posiłku, ponieważ powoduje wzmożone wydzielania śliny, większą produkcje enzymów. Wpływa to na wzmożony apetyt, organy trawienne są lepiej ukrwione. Dania są szybciej trawione, substancje odżywcze są szybciej pobierane przez krew.

shop