W dzisiejszych czasach wiele słyszymy o zdrowym odżywianiu, zbilansowanej diecie i konieczności kalorii przyjmowanej w posiłkach. W pogoni za szczupłą sylwetką coraz uważniej przyglądamy się nie tylko spożywanym posiłkom, ale i napojom. Te alkoholowe mogą stanowić spore wyzwanie dla osób pilnujących diety, bowiem alkohol etylowy zawiera 7 kcal w jednym gramie – niewiele mniej niż gram tłuszczu (9 kcal), a niemal dwa razy tyle, co gram węglowodanów lub białka (po 4 kcal). W połączeniu z faktem, że większość napojów alkoholowych zawiera również cukier, nawet jeden kieliszek wina potrafi znacząco wpłynąć na naszą przemianę materii.
Choć lampka wina zawiera zdecydowanie mniejszą ilość kalorii od typowych dawek innych popularnych alkoholi jak piwo, warto spojrzeć dokładnie, jak rodzaj wina wpływa na zawarte w nim kalorie.
Wino białe stosuje się chętnie jako popularny aperitif lub orzeźwiający trunek pomiędzy kolejnymi daniami. Wina białe wytwarza się w procesie fermentacji samego miąższu z winogron, co skutkuje niższą zawartością alkoholu niż w przypadku czerwonego wina. Kieliszek 100 ml wina białego wytrawnego dostarczy nam ok. 71 kcal, ponad dwa razy mniej niż pół litra jasnego piwa (245 kcal). Z kolei słodkie białe wina dostarczą nam ok. 93 kcal na kieliszek 100 ml. Najmniej kaloryczny rodzaj białego wina to wino musujące, zawierające nawet 70 lub mniej kcal w 100 ml.
Wino czerwone jest z zasady mocniejsze od win białych. Podział wina czerwonego na rodzaju wygląda odmiennie, niż w przypadku win białych – częściej spotkamy rozróżnienie np. na łagodne, rześkie, delikatne czy potężne, niż na półwytrawne i słodkie. Zazwyczaj kalorie w 100 ml czerwonego wina będą się mieścić w zakresie 102-130 kcal.
Zawartość cukru to jeden z głównych parametrów wpływających na smak wina i jego gatunek – służy bowiem do określenia wytrawności trunku. Wytrawne wino zawiera najmniej cukru (zazwyczaj poniżej 4 g/l), co przełoży się na najniższą ilość kalorii. Na wytrawność ma wpływ również zawartość kwasów (głównie winowego i jabłkowego) – ich wysoka zawartość zwiększa dopuszczalną zawartość cukru, przy której trunek nadal określimy wytrawnym. Z zasady białe wino będzie preferowane przez osoby na diecie, ponieważ jest mniej kaloryczne niż jego czerwony odpowiednik. I tak typowe białe wino dostarczy nam ok. 70 kcal w 100 ml, a wino czerwone – kilka kalorii więcej. Kluczowe dla porównania będzie ich różnica w zawartości alkoholu.
Wina słodkie zawierają co najmniej 45 g/l cukru, co bezpośrednio wpływa na ich wysoką kaloryczność. Najbardziej kaloryczne z nich jest wino deserowe, wzmacniane – zawierające alkohol i cukier w znacznych ilościach, takie jak np. Porto – w jednym kieliszku 100 ml takiego takiego trunku znajdziemy nawet 160 kcal! Wino czerwone słodkie dostarczy nam zazwyczaj ok. 107 kcal w 100 ml kieliszku, a wino białe nieznacznie mniej, bo ok. 93 kcal w 100 ml.
Nasza tabela kalorii w winie pozwoli Ci określić, które będzie najlepszym wyborem, kiedy jesteś na diecie.
Tabela kalorii gatunków wina | |
Gatunki wina | kalorie w 100 ml |
Acolon | 85 kcal |
Bacchus | 116 kcal |
Cabernet Cortis | 80 kcal |
Cabernet Sauvignon | 77 kcal |
Cava | 76 kcal |
Chardonnay | 85 kcal |
Chenin Blanc | 80 kcal |
Czerwone Talary | 71 kcal |
Gamay | 78 kcal |
Grzaniec Galicyjski | 105 kcal |
Herbowe Solaris | 82 kcal |
Hibernal | 75 kcal |
Malbec | 82 kcal |
Merlot | 83 kcal |
Pinot Gris | 83 kcal |
Pinot Noir | 75 kcal |
Porto | 160 kcal |
Prosecco | 71 kcal |
Regent | 85 kcal |
Riesling | 80 kcal |
Rose Dolina Bystrzycy | 72 kcal |
Sangria | 132 kcal |
Sauvignon Blanc | 81 kcal |
Seyval Blanc | 82 kcal |
Sherry | 116 kcal |
Shiraz | 71 kcal |
Sibera | 82 kcal |
Szampan | 76 kcal |
Wermut | 108 kcal |
Wina słodkie | 83 kcal |
Wino białe | 82 kcal |
Wino białe słodkie | 82 kcal |
Wino czerwone | 85 kcal |
Wino czerwone słodkie | 81 kcal |
Wino czerwone wytrawne | 85 kcal |
Wino grzane | 196 kcal |
Wino Marsala | 100 kcal |
Wino musujące | 190 kcal |
Wino różowe | 71 kcal |
Wino śliwkowe | 163 kcal |
Zinfandel | 88 kcal |
Zweigelt Rose | 75 kcal |
Każdy zada sobie pytanie: czy wino tuczy? Alkohol i węglowodany to główne źródła kalorii w winie, co w istotnie wpływa na sposób, w jaki organizm przyswaja energię zawartą w winie. Badania dowodzą, że tylko ok. 5% spożytego alkoholu etylowego odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej – tak długo, jak dbamy o zbilansowaną dietę, nie powinniśmy się zbytnio martwić o zbędne kilogramy pochodzące ze spożycia tego trunku. Nasza wątroba priorytetyzuje bowiem trawienie alkoholu, chcąc jak najszybciej przetworzyć go do postaci nieszkodliwych metabolitów. Jeśli uwzględnimy bogatą zawartość antyoksydantów (takich jak resweratrol) i flawonoidów, a także polifenoli – picie wina w umiarkowanych ilościach nie powinno negatywnie wpływać na odchudzanie ani organizm, a może pozytywnie wpływać na nasze samopoczucie.
Czy można zatem bezpiecznie pić wino? Jak w przypadku każdego alkoholu, najbezpieczniejszym wyborem byłoby z niego całkowicie zrezygnować, ale wypita od czasu do czasu lampka wina czerwonego wytrawnego jako dodatek do posiłku nie zniweczy wysiłków osoby na diecie. Jest to najlepszy wybór dla tych, którzy nie chcą zupełnie rezygnować z alkoholu – porównując bowiem kaloryczność piwa, wina i alkoholi wysokoprocentowych zauważymy, że wytrawne wino dostarczy najmniej kalorii w standardowym drinku.
Osoby dbające o poziom cukru chętnie zwrócą się ku winu wytrawnemu, ponieważ charakteryzuje je znacznie niższy indeks glikemiczny niż piwo – 50 dla win słodkich, 30 dla półsłodkich i ok. 0 dla wina wytrawnego – w porównaniu do 110 dla piwa jasnego. Parametr ten ma kluczowe znaczenie dla pojawiającej się po posiłku chęci podjadania, która w przypadku wina będzie niska – co powinno uchronić nas przed przyjmowaniem dodatkowych, zbędnych kalorii. To oznacza, że choć wino zawiera kalorie, nie musi ono tuczyć.