Kuchnia bułgarska – wina czerwone i białe

Wino biale i czerwone kuchni Bulgarskiej

Kuchnia bułgarska tak jak na przykład kuchnia francuska również jest znana ze swoich własnych win, które mają wspaniały wyrafinowany smak.

Oto rodzaje win czerwonych:

1). Gamza – jest to wino wytrawne, ciemnorubinowe, o delikatnym bukiecie z nutą owocową. Doskonale orzeźwia i wspomaga trawienie. Warto wiedzieć, że ten rodzaj wina otrzymuje się z typowo bułgarskich winogron uprawianych przede wszystkim w północnej części kraju, w okolicach miast Plewen, Nowo Selo i Suhidol.
2). Melnik – jest to wino półwytrawne lub wytrawne, gęste, ciemnorubinowe. Ma owocowy aromat i nieco cierpki smak. Powszechnie uznawane jest za jedno z najlepszych win bułgarskich. Szczep, z którego się je robi, jest dumą okolic Melnika, przepięknego zabytkowego miasta położonego w górach Pirin, w południowo-zachodniej Bułgarii. Warto dodać, że z jego odmiany produkuje się też mniej popularne wina słodkie.
3). Pamid – jest to wino lekkie, o jasnoczerwonej barwie. Należy wiedzieć, że nie lubi długiego leżakowania, nadaje się do picia w tym samym roku, w którym zostało wyprodukowane. Powstaje z najstarszej odmiany winogron, znanych prawdopodobnie antycznym Tarkom. Warto dodać, że jest najbardziej rozpowszechnione w południowej części kraju.
4). Mawrud – jest to wino wysokogatunkowe, o ciemnoczerwonej barwie i pełnym bukiecie, porównywane do francuskiego bordeaux. Wielokrotnie nagradzane na międzynarodowych konkursach winiarskich. Rozpowszechnione w południowej Bułgarii. Warto dodać, że najlepszy Mawrud powstaje w trackim Asenowgradzie, dawnym grodzie cara Iwana Asena I, panującego w końcu XII wieku.

A oto rodzaje win białych:

1). Keracuda – jest to wino wytrawne, słomkowe, o mocnym aromacie miodu i żywicy. Warto wiedzieć, że posiada lekko pikantny smak, który nadają mu górskie zioła.
2). Dimiat – jest to wino młode, półwytrawne o słomkowej barwie, z aromatyczną nutą wanilii. Warto wiedzieć, że szczep Dimiat jest uprawiany w regionie czarnomorskim.
3). Mikset – jest to wino wytrawne, lekko zielonkawe, o delikatnym, owocowym smaku i pełnym bukiecie. Otrzymuje się je z winogron uprawianych w rejonie Doliny Róż

shop