Kuchnia węgierska – główne gatunki win

Beczki wegierskiego wina

Kuchnia węgierska oprócz gulaszów czy lecza znana jest także z alkoholowych specjałów. Węgrzy także świetnie znają się na winach. Oto ich główne gatunki:

1). Tokaj – jest to najbardziej znane wino węgierskie. Nazywane jest „winem królów i królem win”. Posiada niepowtarzalny, korzenno-waniliowy smak oraz ciemnosłomkową barwę. Takie cechy zawdzięcza pleśni „Botrytis cinerea”, która idealnie rozwinęła się na tokajskich wzgórzach. Najbardziej znanymi rodzajami win tokajskich są: Harslevelu, Furmint, Szamorodni oraz słodki Aszu. O rodzaju trunku rozstrzyga sposób zbierania winnych jagód oraz ich stan. Należy wiedzieć, że winobranie ma swój początek tradycyjnie 28 października, w święto Szymona Judy, a kończy się w grudniu. W tym okresie zbiera się tzw. jagody „aszu” (podeschnięte winogrona pokryte pleśnią). W trakcie składowania wydzielają one sok zawierający nawet 800 gramów cukru w 1 litrze. W samej końcówce zbiorów rozgniecione „aszu” dodaje się do kadzi z winem bazowym wytworzonym ze zwykłych winogron. W taki właśnie sposób przygotowywany jest tokaj „aszu”. Należy pamiętać o tym, że zależnie od tego, ile koszy rozgniecionych jagód „aszu” zostało dodanych do ustalonej objętości (137 litrów) wina bazowego, taki tokaj może mieć trzy, cztery, a nawet sześć „puttonów”, czyli koszy winiarskich. Aby wyprodukować najdroższy trunek pożytkuje się sześć koszy „aszu” na 137 litrów wina bazowego. Ważną ciekawostką jest ta, iż Szamorodni powstaje przez samoistny proces fermentacji, bez dodatku „aszu”, natomiast pozostałe gatunki otrzymuje się przeprowadzając winobranie w normalnym czasie.
2). Bycza krew (Egri Bikaver) – należy wiedzieć, że jest to wino typu „cuvee”. Powstaje ono z połączenia kilku gatunków winogron w procesie fermentacji. Jakie są jego główne cechy? Jest ciemnorubinowe, cierpkawe, ale i aksamitne, świetnie wspomaga trawienie. To wino jest specjalnością północnego regionu winiarskiego Eger. A skąd się wzięła tak oryginalna nazwa tego wina Bycza krew? Legenda o powstaniu trunku przenosi nas aż do roku 1552, kiedy to Turcy oblegali zamek Eger. Węgierski kapitan Dobo wydał rozkaz, aby podać wino obrońcom, ponieważ był duży upał. Trunek ściekał im po brodach, a odpierani Turcy tłumaczyli się, że Węgrzy są mocniejsi ponieważ piją byczą krew.
3). Szurkebarat – czyli „szary mnich”. Należy wiedzieć, że ten rodzaj tokaju pochodzi z terenów Badacsony w pobliżu jeziora Balaton. Jest powszechnie uznawane za pierwszorzędne wino półwytrawne. Wino to jest wyjątkowo orzeźwiające, aromatyczne, o przepięknej złocistej barwie. Jako ciekawostkę można powiedzieć, że legenda głosi, iż dawno temu w butelkach zamknięto zaczarowane słońce w Badacsony.