Podróże smakiem – Portugalia i jej kuchnia

Kuchnia portugalska z rybami i winem

Portugalia jest coraz częściej wybierana przez Europejczyków jako miejsce na wakacje. Trudno się temu dziwić, ten piękny kraj bardzo rozwinął się turystycznie, coraz chętniej eksponuje swoją historię, piękne plaże, ale także kuchnię. Kulinarnym centrum Portugalii jest Lizbona, w której znajdziecie przeogromną ilość restauracji, serwujących portugalskie potrawy, oparte o lokalne produkty.
Bardzo charakterystyczną rzeczą dla kuchni portugalskiej są wpływy kolonialne, które widać wyraźnie w stosowanych przyprawach, papryczki piri piri, pieprz czy cynamon to są tutaj stosowane jako podstawowe przyprawy, jednak bardzo często potrawy tego kraju zawierają oliwę z oliwek, czosnek oraz pietruszkę.
Śniadania są jednymi z najmniej zaskakujących rzeczy w kuchni portugalskiej. Najczęściej jedzony jest z chleb z szynką lub serem oraz płatki śniadaniowe podawane z mlekiem lub jogurtem z dodatkiem owoców. Portugalczycy bardzo lubią kawę, jednak piją ją zazwyczaj pół na pół z mlekiem.
Jednak to ryby i dania z nich są wizytówką Portugalii. Aktualnie kraj ten ma najwyższy w Europie współczynnik spożycia ryb na mieszkańca. Najbardziej ceniony i najczęściej spożywany jest dorsz suszony. Potrawy z nim takie jak bacalhau á gomes de sá – czyli dorsz pieczony z ziemniakami, cebulą, oliwkami czarnymi oraz jajkiem oraz bolinhos de bacalhau – krokiety z tejże ryby, to spożywane na co dzień jedzenie. Smak tych potraw jest dość specyficzny, gdyż mocno dominuje w nim smak ryby, a wszystkie pozostałe składniki są tylko dodatkiem. Lizbona tonie wręcz w knajpach które serwują różne odmiany dań z dorsza. Portugalia może również zachwycić miłośników owoców morza, jednak te najczęściej przyrządzane są na grillu oraz podawane z lekkimi sosami lub oliwą z przyprawami, spożywane ze świeżym chlebem. Najczęściej na talerzu lądują ośmiornice, mątwy, kraby, homary, langusty oraz krewetki. Te ostanie można jeszcze znaleźć w lokalnej zapiekance z ziemniaków i pomidorów. Portugalczycy mają też swoje danie „na szybko”, są to puszkowane sardynki podawane z czarną fasolą, danie niezbyt wyszukane, ale możliwe do przygotowania w kilka chwil. Kontynentalna Portugalia słynie również z dania caldeirada. Jest to gulasz z różnych ryb i skorupiaków, podawany z ziemniakami. Jest to danie na które nie ma jednego przepisu, jednak każda restauracja zachwalać będzie swoją własną wersję, a różnic smakowych między poszczególnymi wersjami caldeirada jest ogromna ilość.
Mięso nie jest tutaj tak często spożywane jak w reszcie Europy. Jednak najsłynniejszą potrawą z mięsa wołowego jest alcatra, czy wołowina marynowana w czerwonym winie i czosnku.
Również wegetarianie powinni spróbować portugalskiej kuchni, nie brakuje restauracji które swoje jedzenie opierają wyłącznie produktach bezmięsnych. Najczęściej jedzonymi warzywami w Portugalii są pomidory, cebula oraz kapusta. Występują one pod postacią gulaszy warzywnych oraz sałatek. Lizbona może również pochwalić się świetnymi restauracjami które oferują warzywa z grilla w różnych marynatach. Jako przystawkę można często spotkać świeże warzywa, podawane z różnymi sosami, głównie na bazie oliwy.
Portugalia to nie tylko owoce morza i warzywa, ale również niesamowite sery. Dominują te, wykonane z sera koziego i owczego. Są to wyroby bardzo mocno doprawiane, aromatyczne. Najbardziej znany ser portugalski to queijo de São Jorge, czyli ser żółty o pikantnym smaku, produkowany z sera krowiego, powstaje on na Azorach. Nabiał nie jest jednak widywany jako składnik dań, znacznie częściej podawany jest na desce, wraz z innymi dodatkami jako przekąski do wina.
Wino produkowane jest w części kontynentalnej i na Maderze. Najbardziej znanym, pochodzącym z tego kraju trunkiem jest Porto, czyli wzmacnianie wino o mocnym smaku i ciemnym kolorze. Portugalia produkuje ok. 7 mln hl winarocznie, z czego eksportuje się ponad 30%. Wino czerwone często podawane jest do kolacji.
Portugalska kuchnia jest przykładem kuchni śródziemnomorskiej. Jedzenie tutaj jest proste, ale zawsze smaczne i dobrze skomponowane. Dominuje czosnek oraz dodatki ziołowe, kuchnia tego kraju jest lekka, syta i różnorodna. Warto odwiedzać miejscowe restauracje, zwłaszcza te rodzinne, w których podawane jest domowe jedzenie.