Podróże po świecie i ogólny trend wzrostu popularności wina rozbudził ciekawość Polaków i obudził w wielu z nich chęć do próbowania win z lokalnych polskich winnic. Powstaje coraz więcej miejsc, gdzie można zapoznać się z procesem wytwarzania wina, i są one chętnie odwiedzane przez gości z Polski i zagranicy. Enoturystyka, czyli podróże związane z winem, to stosunkowo nowe zjawisko w Polsce, ale szybko zyskuje na popularności.
Polska jest krajem o bogatych tradycjach winiarskich, sięgających XII wieku. Jednak lata wojen, ochłodzenia klimatu i powojenna gospodarka sprawiły, że polskie wino przez długi czas kojarzyło się większości osób z „patykiem pisanym” Czarem PRL-u. W ostatnich latach to jednak się zmienia. W Polsce przybywa winnic prowadzonych przez miłośników wina i pasjonatów uprawy winorośli. Razem ze wzrostem liczby winnic rośnie liczba turystów, podróżujących szlakami winnymi. Takie połączenie miłości do wina i do podróży to enoturystyka, czyli podróże obejmujące odwiedzanie winnic i degustacje.
Niewątpliwie trend ten rośnie wraz z ocieplaniem się klimatu, co powoduje, że również w Polsce warunki do uprawiania winorośli są bardzo dobre. Powstają wciąż to nowe winnice, stricte komercyjne, ale również zakładane przez hobbystów nie dla zysku, ale z miłości do wina.
Polacy jeżdżą intensywnie za granicę, a odwiedziny w regionach znanych z produkcji wina we Włoszech, Hiszpanii, Austrii i na Węgrzech powodują chęć spróbowania win także w Polsce. Gdzie zatem się udać, aby skosztować wspaniałego polskiego wina, i czego się spodziewać?
W Polsce istnieje kilka szlaków winiarskich, oferujących turystom nie tylko doznania kulinarne, ale również piękne widoki i wiele atrakcji. Często produkcja wina odbywa sie tam, gdzie lokalni rolnicy wytwarzają również inne produkty regionalne, jak miody i sery.
W Polsce enoturysta ma szanse trafić zarówno do dużych, profesjonalnych winnic, jak i do małych tłoczni, prowadzonych przez amatorów. Enoturystyka często łączy sie z agroturystyką, winnice często oferują turystom możliwość noclegu w gospodarstwie i dodatkowe atrakcje, jak jazda konna, szkolenia, warsztaty somelierskie i winiarskie, kursy kuchni regionalnej, kursy ziołolecznictwa, wycieczki po okolicy, podglądanie ptaków czy wspinaczki górskie, rejsy statkiem. Gospodarstwa sprzedają tez mniej znane produkty związane z uprawą winogron, na przykład konfitury winogronowe, kiszone liście winorośli, śliwki w winie czy winogrona w syropie. W winnicach można tez kupić sadzonki i owoce winorośli.
Najlepszym czasem na odwiedziny w polskiej winnicy jest przełom lata i jesieni. Wtedy tez odbywają się główne festiwale związane z uprawą winorośli, m. in. Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle, Święto Winobrania w Jeleniej Górze i Świętokrzyski Festiwal Wina. Część winiarni otwiera się dla zwiedzających również w maju, czyli tuż przed winobraniem. Listopad w Polsce to czas, kiedy tak jak w Niemczech, Francji i innych krajach o bogatych tradycjach winiarskich można spróbować tzw. młodego wina, czyli beaujolais nouveau czy Junger Wein. W okresie od maja do października raczej nie trzeba się specjalnie zapowiadać, chcąc odwiedzić winnice, a właściciele chętnie oprowadzają odwiedzających. Poza tym okresem wskazane jest zapowiedzieć wcześniej swą wizytę. Dobrze jest też umówić sie wcześniej, jeśli zależy nam na degustacji win lub posiłku w winnicy.
W Polsce nie ma wielu biur podróży zajmujących sie enoturystyką, choć oczywiście można znaleźć takie oferty. Jednakże większość turystów organizuje sobie takie wyjazdy we własnym zakresie. Oprócz internetu, dobrym źródłem informacji mogą być lokalne i regionalne stowarzyszenia winiarzy.