Enoturystyka – turystyka winiarska w Polsce

Enoturystyka - turystyka winiarska w Polsce

Podróże po świecie i ogólny trend wzrostu popularności wina rozbudził ciekawość Polaków i obudził w wielu z nich chęć do próbowania win z lokalnych polskich winnic. Powstaje coraz więcej miejsc, gdzie można zapoznać się z procesem wytwarzania wina, i są one chętnie odwiedzane przez gości z Polski i zagranicy. Enoturystyka, czyli podróże związane z winem, to stosunkowo nowe zjawisko w Polsce, ale szybko zyskuje na popularności. 

Polskie wino? Kto by pomyślał!  

Polska jest krajem o bogatych tradycjach winiarskich, sięgających XII wieku. Jednak lata wojen, ochłodzenia klimatu i powojenna gospodarka sprawiły, że polskie wino przez długi czas kojarzyło się większości osób z „patykiem pisanym” Czarem PRL-u. W ostatnich latach to jednak się zmienia. W Polsce przybywa winnic prowadzonych przez miłośników wina i pasjonatów uprawy winorośli. Razem ze wzrostem liczby winnic rośnie liczba turystów, podróżujących szlakami winnymi. Takie połączenie miłości do wina i do podróży to enoturystyka, czyli podróże obejmujące odwiedzanie winnic i degustacje.

Niewątpliwie trend ten rośnie wraz z ocieplaniem się klimatu, co powoduje, że również w Polsce warunki do uprawiania winorośli są bardzo dobre. Powstają wciąż to nowe winnice, stricte komercyjne, ale również zakładane przez hobbystów nie dla zysku, ale z miłości do wina.

Polacy jeżdżą intensywnie za granicę, a odwiedziny w regionach znanych z produkcji wina we Włoszech, Hiszpanii, Austrii i na Węgrzech powodują chęć spróbowania win także w Polsce. Gdzie zatem się udać, aby skosztować wspaniałego polskiego wina, i czego się spodziewać?

Gdzie napijemy się polskiego wina? 

W Polsce istnieje kilka szlaków winiarskich, oferujących turystom nie tylko doznania kulinarne, ale również piękne widoki i wiele atrakcji. Często produkcja wina odbywa sie tam, gdzie lokalni rolnicy wytwarzają również inne produkty regionalne, jak miody i sery.

  • Najbardziej znanym regionem winiarskim jest Lubuski Szlak Miodu i Wina. Okolice Zielonej Góry nazywane są Polską Toskanią, i tam tradycje winiarskie przetrwały socjalizm, tam też zaczęła się odnowa winiarstwa w Polsce. Wino uprawia się w tym regionie juz od XII wieku. Kapryśna polska pogoda nie rozpieszcza lubuskich winiarzy, ale mówią oni, że nawet kwaśne wino po majowych przymrozkach jest doskonałe do dziczyzny! W Zielonej Górze ma swoją siedzibę Ogólnopolskie Stowarzyszenie Plantatorów Winorośli i Producentów Win.
  • Winnice można odwiedzać również na Podkarpaciu. Podkarpacki Szlak Winny dynamicznie sie rozwija, winnice koncentrują się w rejonie Jarosławia, Przemyśla, Jasła i Dębicy. Szczególnie warte uwagi są wytwarzane tu wina białe.
  • Skosztować lokalnych win można także można na Sandomierskim Szlaku Winiarskim, zaś podążając doliną Wisły turysta dotrze do kolejnego regionu, gdzie czeka na niego wino wytłaczane przez polskich producentów – w okolice Kazimierza Dolnego i Opola Lubelskiego. Tutejszym uprawom sprzyja łagodny klimat i żyzne gleby.
  • Dzięki słonecznej pogodzie, na Dolnym Śląsku powstają najsłodsze polskie wina. Tutejsze winnice szczycą się długoletnimi tradycjami w uprawie winorośli i stosunkowo dużymi areałami upraw.
  • Polscy enoturyści będą zadowoleni również z podróży po Wyżynie Kieleckiej i Małopolsce.

Polsce enoturysta ma szanse trafić zarówno do dużych, profesjonalnych winnic, jak i do małych tłoczni, prowadzonych przez amatorów. Enoturystyka często łączy sie z agroturystyką, winnice często oferują turystom możliwość noclegu w gospodarstwie i dodatkowe atrakcje, jak jazda konna, szkolenia, warsztaty somelierskie i winiarskie, kursy kuchni regionalnej, kursy ziołolecznictwa, wycieczki po okolicy, podglądanie ptaków czy wspinaczki górskie, rejsy statkiem. Gospodarstwa sprzedają tez mniej znane produkty związane z uprawą winogron, na przykład konfitury winogronowe, kiszone liście winorośli, śliwki w winie czy winogrona w syropie. W winnicach można tez kupić sadzonki i owoce winorośli.

Kiedy najlepiej odwiedzić winnicę? 

Najlepszym czasem na odwiedziny w polskiej winnicy jest przełom lata i jesieni. Wtedy tez odbywają się główne festiwale związane z uprawą winorośli, m. in. Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle, Święto Winobrania w Jeleniej Górze i Świętokrzyski Festiwal Wina. Część winiarni otwiera się dla zwiedzających również w maju, czyli tuż przed winobraniem. Listopad w Polsce to czas, kiedy tak jak w Niemczech, Francji i innych krajach o bogatych tradycjach winiarskich można spróbować tzw. młodego wina, czyli beaujolais nouveau czy Junger Wein. W okresie od maja do października raczej nie trzeba się specjalnie zapowiadać, chcąc odwiedzić winnice, a właściciele chętnie oprowadzają odwiedzających. Poza tym okresem wskazane jest zapowiedzieć wcześniej swą wizytę. Dobrze jest też umówić sie wcześniej, jeśli zależy nam na degustacji win lub posiłku w winnicy.

W Polsce nie ma wielu biur podróży zajmujących sie enoturystyką, choć oczywiście można znaleźć takie oferty. Jednakże większość turystów organizuje sobie takie wyjazdy we własnym zakresie. Oprócz internetu, dobrym źródłem informacji mogą być lokalne i regionalne stowarzyszenia winiarzy.