Polska winnica Turnau – trudna i piękna droga produkcji win w Polsce

Polska winnica Turnau

Przypuszcza się, że produkcja win rozpoczęła się ok. 7 tysięcy lat p.n.e na terenach Gruzji. To tam odnaleziono pierwsze przedmioty wskazujące na obecność kultury picia tego alkoholu. W górach Zagros, leżących na terenie Iranu wydobyto natomiast pierwsze przyrządy, które miały wskazywać na obecność opracowanego systemu produkcji win już przed 5 tysiącami lat p.n.e. Przez kolejne lata i wieki historii ludzkości, ten charakterystyczny trunek zdobywał szczyty popularności wśród krajów na całym świecie. Jak wskazują prowadzone badania archeologiczne, szczególnie chętnie był spożywany zwłaszcza wśród Egipcjan, Greków czy Rzymian.

Kultura picia wina w Polsce i pierwsze winnice

 

Na terenach naszego kraju wina przez długi czas nie cieszyły się tak dużą popularnością jak piwa czy tzw. “miody”. Wzrost zainteresowania winami w społeczeństwie zawdzięcza się w głównej mierze przyjęciu przez Polskę religii chrześcijańskiej. Alkohol stał się wówczas niezbędnym towarem, wykorzystywanym głównie przez księży do prowadzenia nabożeństw. Stałą produkcję win zapoczątkował natomiast zakon Joannitów, prowadząc pierwszą winnicę w Polsce na terenach miejscowości Zagość. Z czasem również w wielu innych miastach  zaczęły się one pojawiać. Otwierały się głównie na terenach Krakowa, Sandomierza, Płocka, Poznania czy Torunia. Niestety zmiany klimatyczne i surowe zimy znacznie obniżyły rozwój winiarstwa na terenach naszego kraju.

Pomimo wspomnianego wcześniej niedogodnego klimatu do uprawy winorośli, Polska może aktualnie cieszyć się wieloma winnicami. Na podstawie przeprowadzonych testów i badań wskazano odmiany wykazujące większą odporność na niskie temperatury. Na terenach kraju uprawiane są więc głównie sadzonki Jutrzenka, Bianca, Rondo czy Wisznowyji Rannij.

Baniewicka winnica braci Turnau

To jedna z Polskich winnic połączona z przetwórnią, która prosperuje od 2010 roku. Powstała w miejscowości Baniewice na terenach XIX wiecznego budynku, który nie tylko jest miejscem produkcji win, ale oferuje również noclegi i umożliwia zwiedzanie. Właścicielami winnicy w Baniewicach jest trójka braci Turnau, która we współpracy z uznanym producentem win – Frankiem Faustem tworzy swoją własną, indywidualną historię wina. Winnica Turnau na swoich 34 hektarach uprawia 8 różnych rodzajów winorośli, koncentrując się jednak głównie na szczepach solaris i johanitter. Dodatkowo zajmuje się również produkcją tzw. “wina lodowego”, wytwarzanego z zamrożonych, podczas polskiej zimy, owoców.

Winnica Baniewice aktualnie w swojej ofercie posiada 14 różnych rodzajów wina, z roczników: 2017,2018 oraz 2019.

Na stronie internetowej winnicy Turnau proponowane są zarówno wina słodkie, wytrawne jak i półwytrawne. Sprzedaż natomiast prowadzona jest  zarówno w formie stacjonarnej (na stronie winnicy znajduje się mapa z aktualnymi lokalizacjami miejsc, które prowadzą sprzedaż win Turnau), jak i internetowej w postaci sklepu online.

Jednym z najpopularniejszych win Turnau jest to  produkowane ze wspominanego wcześniej, szczepu solaris. Swoją nazwę zyskał ze względu na jego wysokie zapotrzebowanie na słońce. Z jego przeróbki powstaje białe wino wytrawne. Jego smak i aromat zawiera słodkie owocowe nuty, bazujące głównie na gruszce, brzoskwini oraz miodzie. Ze względu na swój intensywny smak poleca się go szczególnie w połączeniu z białym i czerwonym mięsem, rybami oraz makaronem.

Polskie winnice od początku swojego istnienia nie mają łatwej ścieżki, na swojej drodze spotykały wiele kryzysów i problemów, od  Współcześnie Polska może jednak cieszyć się wzrostem liczby winiarni, zarówno tych komercyjnych, nastawionych na dużą produkcję i sprzedaż, jak i tych powstających z rąk hobbystów. W 2011 roku Polska mogła pochwalić się 500 winnicami. Niemniej jednak szacuje się, że aktualnie małych, amatorskich produkcji “przydomowych” powstaje więcej. Jednak nie jest to powód do smutku, gdyż to właśnie tego typu winnice wielokrotnie otrzymują  wyróżnienia i nagrody. Dzięki temu nasz kraj może zapewnić sobie szansę na rozwój winiarstwa i wzrost zainteresowania polskimi winami. 

 

shop