Winnica alabaster – szlakiem podkarpackich winnic

Winnica Alabaster

W ostatnich latach spożycie wina wzrasta. Pojawiają się enoteki i sklepy winiarskie, w których możemy skosztować lokalnych szczepów. Wzrasta świadomość konsumencka, klienci lokali gastronomicznych przekonują się do spożycia tego trunku jako do dodatku do obiadu. Uprawa winorośli to nie tylko produkcja alkoholu, ale prawdziwa pasja.  Czy południowo-wschodnia część Polski kojarzy się z uprawą winorośli?

Odkryj nieznane podkarpackie wina

Winorośl była uprawiana w Polsce na szeroką skalę już w XIV w. Kolejne stulecia to okres wojen, kryzysów i niesprzyjającego klimatu do upraw, co skutkowało zwiększeniem importu tego produktu. W XX w. sytuacja polityczna i społeczna również nie sprzyjała uprawom. Dopiero w ostatnich dziesięcioleciach sytuacja uległa zmianie i przemysł winiarski przeżywa odrodzenie. Regulacje prawne stają się coraz bardziej przyjazne, łagodniejsze zimy sprzyjają uprawom, wzrasta popularność enoturystyki, a przede wszystkim nie brakuje osób z wiedzą i pasją. Przykładem takiej inicjatywy może być Karpacki szlak wina, czyli szlak prowadzący po 20 winnicach, które z niezwykłą starannością podchodzą do swojej pracy i zdradzają tajemnice uprawy winorośli i produkcji wina. Udział w degustacjach i zwiedzaniu piwnic nie tylko poszerzy horyzonty, ale może być dobrym pretekstem do dokładniejszego poznania regionu.

Słoneczne zbocza, czyli Winnica Alabaster

W XX wieku odkryto złoża alabastru w miejscowości Łopuszka Wielka (wieś w województwie podkarpackim). Śnieżnobiałego i drobny alabaster wydobywano i przerabiano na gips. I choć kopalnia jest dziś już zamknięta, miejscowość nadal kojarzy się z tym surowcem. Właściciele Zuzanna i Wojciech Jurkiewiczowie postanowili wykorzystać możliwości, które daje przeworska gleba, nasłonecznione zbocza i dogodny mikroklimat i w 2011 roku założyli Winnicę Alabaster. Nazwa oczywiście nawiązuje do historii regionu, ale to nie jedyny wspólny element. Produkowane wina mają również nazwy właściwe dla kamieni. Stąd odmiany: Rubin, Jantar, Nefryt i Cytryn. Wina te były nagradzane w Konkursie Polskich Win w Jaśle.

Co charakterystyczne, prace związane ze zbieraniem winogron uprawiane są ręcznie, co ma wpływ na charakterystyczny i pełny smak podkarpackiego wina. Między obszarami upraw producenta można przemieszczać się Przeworską Kolejką Wąskotorową. Więcej szczegółowych informacji znajduje się na profilu facebookowym Winnicy Alabaster.

Winorośl uprawiana na Podkarpaciu

Niektóre ze szczepów winorośli są popularne na całym świecie, inne są specyficzne dla polskiego klimatu, który jest dość trudny. Niska temperatura w zimie, przymrozki i szron nie sprzyja produkcji win, dlatego uprawia się tu głównie odmiany mrozoodporne.

  • Jutrzenka – odmiana specyficzna dla rejonu Podkarpacia, wyhodowana przez Romana Myśliwca w Jaśle. Ma podwyższoną kwasowość i charakterystyczne nuty mięty, porzeczki i pieprzu.
  • Milot, Regent, Cabernet Dorsa, Cabernet Cortis, Frontenac – to krzyżówki winorośli, z których produkuje się wino czerwone. Dojrzewają wcześniej, dlatego mogą być uprawiane w chłodniejszych rejonach.
  • Hibernal, Johanniter, Bianca, Solaris  – to szczepy używane do produkcji wina białego. Również są bardziej odporne na chłód, dzięki czemu nadają się do upraw na terytorium Polski.
  • Dornfelder, Pinot Gris, Pinot Noir – to odmiany szlachetne, bardziej charakterystyczne dla cieplejszego klimatu. Niektóre winnice eksperymentują z tymi szczepami, nie są to jednak praktyki powszechne. Amatorzy wina również preferują odmiany charakterystyczne dla polskiego regionu, gdyż są one wyjątkowo kwasowe i lekkie.

Czy warto skosztować podkarpackie wina?

Podkarpacie to region o specyficznym klimacie, jednak sprzyja on branży winiarskiej, gdyż smak trunków jest bardzo wyszukany i oryginalny. Jednocześnie ma to wpływ na cenę produktu, gdyż koszty produkcji są wysokie, a liczba butelek wypuszczonych na rynek jest ograniczona. Niewątpliwą zaletą jest zaangażowanie właścicieli winnic, produkcja w zgodzie z naturą i wysoka jakość produktu (nie używa się substancji chemicznych, pestycydów, nie wpływa się na przyśpieszanie procesu produkcji).

Każdego roku przybywa winnic i turystów zainteresowanych uprawą winorośli. Poza wyżej wymienioną Winnicą Alabaster, na podkarpackim szlaku znajduje się również inne Winnice Podkarpackie, np. Podkarpacka Manufaktura Win, Winnica Dwie Granice, Przeworskie Winnice, Winnica Melancholia, Winnice Pradoliny, Winnica Golesz, Winnica Wiarus, Winnica Zamkowa czy Salon Win Karpackich w Dworze Kombornia.

Warto połączyć zwiedzanie tych pięknych terenów z udziałem w Międzynarodowych Dniach Wina, degustacjami odbywającymi się w licznych festiwalach kulinarnych (jak chociażby Europa na Widelcu we Wrocławiu, gdzie przedstawiciele wielu winnic prezentują swoje produkty). Ciekawym rozwiązaniem jest też udział w warsztatach winiarskich lub w degustacjach organizowanych bezpośrednio w winnicach. Jest to znakomita okazja do zdobycia wiedzy o smakach, aromatach, a także umiejętności doboru wina do serwowanych potraw.