Obecnie w Polsce istnieje wiele winnic wytwarzających własny, niepowtarzalny produkt z bardzo dobrym skutkiem. Są winnice małe, średnie, ale i bardzo duże nawet do trzech hektarów powierzchni. Wraz z rozwojem własnej produkcji wina, przetworów owocowych, miejsc produkcyjnych tego smacznego napoju, powstaje też działalność agroturystyczna. Właściciele udostępniają hotele, restauracje, pokoje gościnne, rożne ciekawe rozrywki, wszystkim podróżnym i gościom zwiedzającym winnicę.
Wśród wielu polskich, wartościowych i ciekawych winnic jest też winnica Sandomierska. Ta półtorahektarowa winnica ulokowana jest ok. 8 km od Sandomierza, położona na południowym zboczu doliny Opatówki, na terenie z żyzną glebą, która przepuszcza wodę i jest dobrze nasłoneczniana. Gleba nagrzewa się i gromadzi ciepło w ciągu dnia, by wieczorem je oddawać, co jest bardzo korzystne dla wegetacji roślin, owoców i co ważne korzystne dla całej produkcji wina.
Winnica Sandomierska bazuje na tradycji, a jej historia jest bardzo ciekawa, gdyż sięga aż 1937 roku. Obecnie cała powierzchnia wynosi 1,5 ha, a rodzinne tradycje kontynuowane są ponownie od 2004 roku. To jedno z miejsc, gdzie czas stoi w miejscu, a zwiedzający mają możliwość odpocząć, poczuć swojski klimat z niesamowitym krajobrazem, z degustacją win i z ciekawymi, historycznymi informacjami o dziejach sandomierskiego winiarstwa. Do dyspozycji gości jest też np. zarybiany i czyszczony staw, który znajduje się za budynkami gospodarczymi, od strony pól. Zasilany jest podziemnymi źródłami, dzięki czemu nie zamarza w zimie. Można też skorzystać z oryginalnego okrągłego grilla, ławeczek i pomostu np. podczas wędkowania.
Główne uprawiane tutaj odmiany to:
Wina winnicy to oryginalne produkty:
Co ciekawe winiarnia Sandomierz nie prowadzi przemysłowej produkcji owoców. Każdy krzew i owoc pielęgnowany jest indywidualnie. Dzięki pracy fizycznej, odpowiedniego podejścia do upraw, całość przekłada się na wyjątkowy smak produkowanych win. To czyste, ekologiczne i przyjazne miejsce, które co roku odwiedza coraz więcej turystów.
Goście mają do dyspozycji nocleg, ale i np. aktywny wypoczynek wokół terenu winnicy. Są tu trzy kameralne apartamenty na piętrze domu z 1918 roku, obecnie w pełni przystosowane i wyremontowane, wyposażone w aneks kuchenny oraz łazienkę z wanną lub prysznicem. Pomieszczenia są komfortowe i nowoczesne. Fajną atrakcją są wycieczki rowerowe, a nawet piesze, po przepięknych terenach przy winnicy i poza jej terenem. W ogrodzie znajduje się zawsze wzbudzający ciekawość gości pomnik założyciela winnicy Seweryna Małkiewicza, któremu, co ciekawe udało się przeżyć obóz w Sachsenhausen.
Ta atrakcyjna winnica w Polsce proponuje też świetne, fachowe szkolenia osobom interesującym się winnicami, ich założeniem, produkcją domową win. Są to szkolenia o tematyce lokalizacji winnic, pielęgnacji krzewów, nawożeniem, doborem składników do produkcji win, skutecznych metod fermentacji win, prawidłowego rozlewu win, czy doborem odmian winorośli. Szkolenia prowadzone są w przyjaznej atmosferze, merytorycznie i w pełni profesjonalnie.
Właściciel proponuje też fachowe doradztwo w zakresie pomocy w zaplanowaniu winnicy i produkcji win, całoroczną pielęgnację roślin, przetwórstwo, czy doradztwo przy rozwiązywaniu problemów związanych z produkcją owoców oraz wina.
Sandomierska winnica jest dobrym miejscem na wypad weekendowy, wypad z rodziną, urozmaicenie urlopu, wolnego dnia, z rodziną, przyjaciółmi, czy po prostu samemu. To miejsce, gdzie każdy dowie się czegoś o produkcji wina, o wykorzystywanych do tego celu produktach, o pewnej filozofii tworzenia produktu, o specyfice tego projektu, który daje pełną satysfakcję, nie tylko właścicielom, ale przede wszystkim miłośnikom wina na całym świecie.