Zbliża się sezon zimowy, więc wielu z nas będzie poszukiwać rozgrzania w zimne wieczory. Świetnym sposobem, choć oczywiście tylko dla dorosłych, jest zrobienie w zaciszu domowym aromatycznego grzańca. Jak jednak zrobić dobre grzane wino, które umili nam czas zimą? Przygotowaliśmy sprawdzony przepis na ten pyszny, rozgrzewający napój. Oprócz tego znajdziesz w naszym artykule szereg wskazówek, które pomogą Ci zrobić idealne grzane wino.
By smak grzańca był głęboki, musisz zacząć od wysokiej jakości składników, które pozwolą wydobyć z wina i dodatków ich walory smakowe. Kluczowe jest tutaj przede wszystkim dobre, czerwone wino półsłodkie lub półwytrawne, choć inny rodzaj wina także się sprawdzi, także wytrawne. W wielu polskich miastach prężnie działają sklepy winiarskie, w których znajdziesz doskonałe wyroby zarówno naszych rodzimych winiarzy, jak i zagranicznych firm. Z oferty sklepu wybierz to, które według opisu najbardziej pasuje do Twoich preferencji.
Najlepiej smakuje tu wino czerwone, choć stosuje się także wino białe. Nie tylko zresztą na bazie wina można zrobić grzaniec – nadaje się do tego także rum, a wiele osób uwielbia grzane piwo. My jednak skupimy się na tej najbardziej powszechnej i cenionej wersji. Liczą się także inne dodatki i składniki. Warto rozglądać się za nimi w delikatesach. W wielu miastach działają też kooperatywy spożywcze – mieszkańcy wspólnie zamawiają między innymi pomarańcze ze sprawdzonych źródeł w Europie. Ceny są atrakcyjne, a jakość produktów doskonała.
Jak zrobić grzane wino? Pierwszym krokiem jest przygotowanie składników do domowego grzańca. Potrzebne Ci będzie przede wszystkim wino – przy podanych przez nas proporcjach będzie to 750 mililitrów. Ponadto przygotowując grzańca potrzebujesz jednej niedużej pomarańczy. Do tego jeszcze cztery goździki, dwie łyżki miodu i szczypta cynamonu. To podstawowe elementy, które niezbędne są do zrobienia w domu grzanego wina.
Nasz przepis na grzane wino z pomarańczą i miodem obejmuje też składniki opcjonalne. Świetnie sprawdzą się suszone śliwki, cytryny czy rodzynki. Cytrusy są doskonałym uzupełnieniem smaku grzanego wina i nadają mu niepowtarzalnego charakteru.
Niezależnie od tego, czy preferujesz wino grzane z plastrem pomarańczy, czy jednak wolisz klasyczny grzaniec galicyjski, ogromne znaczenie mają przyprawy. Tu jednak liczą się Twoje upodobania. Możesz dodać do grzanego wina kardamon, imbir, gwiazdki anyżu czy skórkę pomarańczową. Doskonale sprawdzi się także gałka muszkatołowa i inne korzenne przyprawy. Po rozlaniu do kubków warto udekorować wino grzane – dobrze będzie wyglądać na przykład kawałek kory cynamonu.
Pora przejść do samego przepisu na ten trunek, który tak świetnie rozgrzewa w zimowe wieczory, skoro masz już wszystkie niezbędne do jego przygotowania składniki.
To wystarczy, by móc cieszyć się głębokim aromatem grzańca. Jak widać przepis jest niezmiernie prosty i mało czasochłonny, a sprawia mnóstwo radości.
O czym warto pamiętać podczas przygotowywania grzańca? Przede wszystkim warto wiedzieć, że możesz kupić także gotowy napój, w którym już znajdują się przyprawy takie jak miód czy cynamon. Nie ma on jednak takich walorów smakowych, jak samodzielnie wykonane grzane wino. Dużo lepiej jest wykonać je samodzielnie, tym bardziej, że nie jest to wymagające zadanie. Podobnie można kupić gotowe mieszanki przypraw na grzaniec, jednak naprawdę warto jest samodzielnie dokonać tego wyboru i postawić na te, które najbardziej lubisz.
Bardzo ważne jest to, by nie przesadzić z ilością przypraw. Przytłumią one smak wina, a mogą też wzajemnie się gryźć i dodać nieprzyjemnego, pełnego goryczy aromatu. Polecamy więc stopniowe eksperymentowanie z połączeniami i poszukiwanie najlepszego przepisu na grzaniec dla Ciebie.
Innym ciekawym sposobem na to, jak zrobić grzane wino, jest zalanie przypraw winem już wcześniej i pozostawienie na kilka godzin, by te puściły swoje aromaty. Wtedy wino nasiąknie ich smakiem już wcześniej. Wówczas wystarczy je tylko podgrzać, pamiętając o tym, że należy to robić na wolnym ogniu.
Możesz także dodać do grzanego wina soku z malin. Nie tylko doda mu słodyczy i przyjemnego posmaku, ale także ma właściwości rozgrzewające. Taki napój jest doskonałym sposobem na poradzenie sobie z pierwszymi objawami przeziębienia, o które zimą nietrudno.
Grzaniec warto podawać w glinianych kubeczkach. Trzymają długo ciepło, co w tym przypadku jest bardzo ważne. Dostępne są także gotowe zestawy, w których kubeczek możesz umieścić nad świeczką, dzięki czemu temperatura nie spadnie. Kubeczki mogą mieć uszy lub nie – w tym drugim przypadku dodatkowo ogrzewają dłonie. Co więcej, możesz także podgrzać grzane wino w mikrofali. Wtedy najlepiej sprawdzi się żaroodporne szklane naczynie, na przykład szklanka do irish coffee, która posiada ucho i wysoką nóżkę.
Nic dziwnego, że grzaniec kojarzymy z pełnymi mrozu zimowymi wieczorami. Jest sprawdzonym sposobem na rozgrzanie, uspokaja i pomaga zasnąć. Polecamy go zwłaszcza po intensywnych dniach na nartach – rozluźnia mięśnie i przynosi upragniony odpoczynek po wielu godzinach dynamicznego ruchu!