Gdy nadchodzi jesień, wiele osób zastanawia się, jak zrobić wino z winogron w domu. Choć jest to proces dość czasochłonny, efekty mogą być naprawdę fantastyczne. Wino gronowe nie tylko smakuje wyśmienicie, ale też zawarte w nim antyoksydanty chronią przed chorobami serca i zmniejszają ryzyko nowotworów – ważne jest tylko, by pić z umiarem. Przygotowaliśmy listę praktycznych wskazówek do produkcji wina w domowych warunkach. Sprawdź, jak zrobić samodzielnie ten przepyszny trunek w kilku prostych krokach!
Zanim wyjaśnimy, jak zrobić wino z winogron, warto zwrócić uwagę na same składniki. W tym wypadku oczywiście najważniejsze są winogrona. Tu dużym atutem jest posiadanie własnej uprawy tych szlachetnych owoców. W ten sposób najłatwiej jest też wybrać odpowiedni szczep, z którego można zrobić domowe wino. Możesz też postawić na winogrona ze sklepu, tu jednak warto wybrać sprawdzony warzywniak. Ponadto potrzebne Ci będą akcesoria, które za chwile wymienimy. Kupisz je w sklepie budowlanym lub w sklepach specjalistycznych. By wyprodukować wino z winogron w domu potrzebny Ci też będzie cukier i drożdże winiarskie (nie piekarskie).
Owoce zbiera się wtedy, gdy są w pełni dojrzałe, ale w żadnym wypadku przejrzałe. Zależy to częściowo od okresu wegetacyjnego w regionie, ale też nasłonecznienia. Najlepiej przeprowadzić winobranie w drugiej połowie września. Musi być wówczas sucho, ponieważ wilgoć ma wpływ na smak winogron. Zerwanych owoców nie należy trzymać dłużej niż kilkanaście godzin, co oznacza, że bezpośrednio po zbiorze możemy przystąpić do działania. Jeśli zgromadzisz więcej winogron niż planowałeś, możesz wykonać inne przetwory, na przykład sok z winogron idealny na zimowe wieczory.
Do tego, by zrobić własne wino, potrzebny Ci będzie odpowiedni sprzęt. Należy zacząć od podstawowego naczynia do fermentacji, jakim jest gąsior (balon). Choć może być to duży wydatek, nie należy się tym przejmować – przy odrobinie dbałości z tego samego gąsiora można korzystać przez wiele lat. Do wyboru masz różne wymiary, od 5 litrów do nawet kilkudziesięciu. Pamiętaj, że po umieszczeniu w nim winogron musi w nim jeszcze zostać miejsce na sam proces fermentacji.
Musisz też zaopatrzyć się w korek z rurką fermentacyjną odpowiednio dopasowany do średnicy szyjki gąsiora. Możesz wybrać zarówno szklaną, jak i plastikową rurką, przy czym plastikowe nieestetycznie wybarwiają się od wina, z kolei szklane są dość delikatne. Zależy to więc od Twoich preferencji.
Potrzebujesz też wężyka, którym odciągniesz uzyskany płyn. Praktycznym elementem wyposażenia domowego winiarza jest winomierz, który pozwoli Ci określić zawartość alkoholu. Do tego musisz także kupić butelki z korkiem.
Jeśli dopiero planujesz uprawę winogron (ciemnych lub jasnych), warto zainteresować się dostępnymi szczepami, które pozwolą Ci na przygotowanie idealnego trunku. Należy pamiętać o tym, że nie wszystkie odmiany sprawdzą się w polskich warunkach. Chodzi zarówno o nasłonecznienie, jak i temperaturę. Riesling, chardonnay czy pinot noir to najbardziej popularne szczepy. Chętnie uprawia się także odmiany polaris, johanniter lub souvignier gris. Zanim posadzisz konkretną winorośl, sprawdź, czy winogrono i wino z tego szczepu Ci smakuje.
By zrobić wino w domu musisz zaopatrzyć się w:
Lista jest więc krótka. Ważniejsze, by zrobić wino, jest wykorzystanie wysokiej jakości składników i konsekwentne trzymanie się przepisu.
Pora na przepis na domowe wino z winogron. Sprawdzi się zarówno w przypadku tych ciemnych, jak i jasnych. Nasz przepis jest stworzony z myślą o skorzystaniu z gąsiora 10 litrów.
Pierwszym krokiem jest umycie całego sprzętu. Ewentualne zakażenia wynikające z zabrudzeń mogą zniszczyć Twoje domowe wino, które nie tylko nie będzie zdrowe, ale przede wszystkim się nie uda. Użyj pirosiarczynu potasu, nie myj szklanych akcesoriów gorącą wodą, nie używaj drewnianych akcesoriów.
Następny krok to przygotowanie matki drożdżowej. Należy to zrobić około 2-3 dni przed samym tłoczeniem. Do litrowej butelki należy wlać 300 mililitrów wody i 150 mililitrów soku z owoców oraz wymieszać z dodatkiem cukru (ok. 1-2 łyżeczek). Po zakryciu butelki watą pasteryzuje się ją przez 20 minut. Potem uchyla się korek z waty i dodaje do środka drożdży, a następnie butelkę zostawia się w ciepłym miejscu. Na powierzchni powinna gromadzić się pianka. Możesz też skorzystać z wody z cukrem i dodatkiem pożywki dla drożdży. Na opakowaniu znajdziesz też instrukcję.
By zrobić wino z winogron, należy w pierwszej kolejności oddzielić umyć pojedyncze owoce i oddzielić od szypułek. Jeśli chcesz zrobić je bez drożdży, nie myj ich – na skórce znajdują się naturalne drożdże. Korzystaj z odmian owoców przeznaczonych do produkcji wina.
Po przebraniu owoców i ich umyciu można przystąpić do moszczu. Jak otrzymać owocową miazgę? Należy umyte winogrona dokładnie przemielić przy pomocy sokowirówki, maszynki do mięsa, prasy do winogron lub ręcznie. Przełóż je do balonu. Teraz potrzebny Ci będzie syrop cukrowy do moszczu. Na każdy litr wody należy dobrać odpowiednią ilość cukru, czyli około 80 gramów do 1 kg cukru. Do wina słodkiego dodaje się więcej cukru – na trzy litry wody około pięciu kg cukru. Rozpuść cukier w ciepłej, przegotowanej wodzie, jednak nie używaj gorącego syropu cukrowego. Dodaj go do wina.
Kolejnym krokiem jest dodanie drożdży. Pozostałą przestrzeń wypełnij wodą (przegotowaną i ostudzoną!) tak, by zapełnić gąsior do około 2/3 wysokości. Dodaj 1 g pożywki na każdy 1 kg moszczu. Gąsior zatkaj korkiem z rurką fermentacyjną. Teraz odstawiamy go na około 3 miesiące w ciepłe miejsce. Rurka fermentacyjna musi być wypełniona wodą, dzięki czemu do wnętrza gąsiora nie dostanie się tlen czy zanieczyszczenia, natomiast dwutlenek węgla, który powstaje podczas fermentacji wina z winogron, znajdzie ujście.
Na samym początku fermentacja będzie bardzo gwałtowna. W rurce fermentacyjnej nieustannie będą gromadzić się bąbelki gazów. Czasami dochodzi do pęknięcia naczynia, dlatego lepiej wybrać takie ciepłe i ciemne miejsce, w którym po pierwsze dźwięki wydawane przez rurkę fermentacyjną nie będą irytujące, a po drugie – nie dojdzie do uszkodzenia ważnych przedmiotów. Męty i zanieczyszczenia stopniowo będą osadzać się na dnie balonu. Kiedy fermentacja się uspokoi, można też spróbować młodego wina (uwaga – jest bardzo zdradliwe!) i dopasować poziom cukru do własnych preferencji. Można też przelać otrzymane wino do mniejszego gąsiora. Następnie należy je zostawić na kolejne tygodnie.
Następnie wino dojrzewa przez kolejne miesiące. Wewnątrz naczynia drożdże dalej przeprowadzają fermentację, jednak znacznie mniej gwałtownie. Gdy w rurce fermentacyjnej przestaną pojawiać się bąbelki gazu, a wino będzie dostatecznie klarowne, można przystąpić do rozlewania wina do czystych butelek. Musisz jeszcze przeprowadzić zlewanie wina znad moszczu. Możesz przecedzić wino przez gęste, bawełniane płótno. Będzie musiało jeszcze dojrzeć w chłodnej piwnicy. Przepis na wino nie obejmuje Twoich preferencji, dlatego musisz samodzielnie zdecydować o czasie leżakowania trunku. Może to być kilka miesięcy, a mogą być lata. Własne wino z winogron smakuje jednak zawsze najlepiej!
O czym jeszcze warto wiedzieć podczas produkcji tego trunku?
Trudno streścić krótko, jak dokładnie zrobić wino z winogron. Nasz przepis pozwala je wyprodukować w najprostszy sposób. Dla bardziej zaawansowanych przeznaczone są podręczniki.
Co ciekawe, wino z winogron ciemnych nie jest ciemne ze względu na zawarte w nim soki. Barwnik jest zwarty w skórce owoców. Nie ma różnicy w wytwarzaniu wina z białych winogron a ciemnych winogron. Wina ciemne mają zwykle bardziej złożony i intensywny smak, natomiast te, do których wykorzystano jasne owoce, są lżejsze.
Jak widzisz, bardzo łatwo jest zrobić wino z winogron w domu. Wielu z nas niecierpliwi się w oczekiwaniu na otwarcie butelek. Po kilku miesiącach wystarczy przygotować efektowne naczynie i ucieszyć swoich bliskich wyśmienitym trunkiem.