Wino od wieku wieków

Butelki wina

Napoje alkoholowe i bezalkoholowe są znane na świecie od bardzo dawna. Moc tych napojów alkoholowych w przeszłości bywała różna. Zazwyczaj jednak niewielka. Najstarszym napojem alkoholowym uzyskiwanym w wyniku fermentacji jest wino. Opisywane w Nowym Testamencie, gdzie służyło jako napój weselny. Lecz wino znane było już dużo wcześniej. Jak dowodzą badania w Starożytnym Egipcie trzy tysiące lat przed naszą erą ludzie znali już sposób sporządzania wina z winorośli. Lecz na dużą skalę winiarstwo rozwinęło się dopiero w pierwszej połowie dziewiętnastego wieku n. e.
W produkcji wina na świecie przodują Włochy, Francja, Hiszpania i Stany Zjednoczone.
Zaś najwięcej wina wypija się w Watykanie, Luksemburgu, Francji, Słowenii, Portugalii, Szwajcarii, Italii, Danii i w Niemczech. Polska pod względem konsumpcji wina lansuje się daleko, gdyż w naszym kraju średnio na głowę w skali rocznej przypada tylko 2, 2 litra. Ogólnie przeliczając całą populację świata szacuje się, że każdy mieszkaniec ziemi spożywa rocznie powyżej jednego litra wina.

Jakie wina najczęściej wybieramy ? Czy są to wina stołowe, musujące, czy wzmacniane ?

Istnieje wiele systemów klasyfikacji win. Zależy ona od smaku, aromatu, koloru. Jak i od tego, czy jest to wino niemusujące, czy musujące. I ostatnia cecha bardzo ważna, czyli od zawartości alkoholu w tym trunku. Wino stołowe zawiera alkoholu od 9 – 15 %. Wina musujące, np. szampan od 9 – 12 % alkoholu. Natomiast wina wzmacniane osiągają zawartość od 17 – 22 % alkoholu.
Każdy rodzaj wina ma określony smak, aromat i jakość. Kryteria podziału win dzielą je także na wina wytrawne, półwytrawne, półsłodkie, oraz słodkie.
Lecz najstarszy podział win opiera się na ich kolorze. Mamy na przykład wino białe, wino czerwone, wino różowe.
– Wino białe bywa o różnym poziomie słodyczy. Jest zazwyczaj dość kwasowe i bardziej orzeźwiające niż wino czerwone. Białe wino spożywane jest głównie do posiłków. Produkuje się go przeważnie z białych winogron. Tworzy się go poprzez fermentację moszczu lub soku. Wino białe może mieć niekoniecznie przezroczysty kolor. Może być też koloru słomkowego, żółtego, herbacianego, a nawet może być zielonkawe. Wino białe ma to do siebie, że im jest młodsze, tym jest lepsze.
– Wino czerwone jest zazwyczaj wytrawne, dość cierpkie i cięższe od wina białego. Podawane jest do posiłków zwłaszcza tych konkretnych i cięższych.
– Wino różowe posiada pośredni smak pomiędzy winem białym i czerwonym. Wino różowe produkuje się bardzo podobnie, jak wino czerwone. Lecz nie jest ono czerwone, a różowe. Dlatego, że posiada krótki proces maceracji. Maceracja jest procesem stosowanym przy produkcji wina czerwonego i różowego. Polega na wypłukiwaniu z nasion, miąższu i skórek winogron fenoli. Fenole są związkami organicznymi. Wino różowe posiada wyraźny aromat i posmak goryczki. Wino różowe jest dodatkiem do lżejszych potraw.
– Istnieją też wina bezalkoholowe. Są to wina o znacznie zredukowanej zawartości alkoholu, albo w ogóle nie posiadające w sobie alkoholu.
– Są również wina deserowe, które pije się do deseru lub same mogą być deserem. Zawierają one dużo słodyczy i jednocześnie dużo kwasowości.
– Mamy także wina owocowe, które produkuje się nie z winorośli, lecz z różnych owoców. I dlatego barwa i smak wina owocowego jest uzależniony od owoców, z których ono powstało. Do wytwarzania win owocowych najczęściej wykorzystuje się jabłka, porzeczki, wiśnie, śliwki, borówki, jeżyny, truskawki, gruszki i owoce dzikiej róży.
Każde wino składa się głównie z wody. Ale nie tylko. Bo także z etanolu, glicerolu, polisacharydów, oraz kwasów i związków organicznych zwanych fenolami. Wino nie jest płynem, który poza procentami nic nie znaczy. Każde wino zawiera w sobie kilka setek różnych substancji. A wśród nich są także witaminy i sole mineralne.

Jakie wino jest najlepsze ?

Ogólnie można powiedzieć, że dobre wino to takie, które nam smakuje. Gdyż jedne osoby uwielbiają białe wino, a inne zdecydowanie wolą wina kolorowe. Poza tym podczas zakupów niekoniecznie warto kierować się ceną wina. Gdyż drogie wino nie zawsze musi być smaczne. Ponadto w przypadku win nie sprawdza się powiedzenie, że im wino starsze, tym lepsze. Ponieważ istnieje bardzo dużo takich win, których nie można przetrzymywać zbyt długo. Najwyżej do trzech lat od daty produkcji. Są one również smaczne i mocne, jak te wiekowe.