Cabernet Sauvignon

Kiście winogron cabernet sauvignon

Kiście winogron cabernet sauvignon rosnące w winnicy w regionie Bordeaux we Francji.

Cabernet Sauvignon jest jedną z najpopularniejszych obecnie odmian w produkcji czerwonego wina. Nazwa Cabernet pochodzi właściwie od francuskiego słowa „czerwone” – cabri – a winogrono Sauvignon jest również nazywane „Sauvignon Blanc”. Cabernet Sauvignon jest odmianą czerwonego wina, a nie mieszanką czerwonych winogron. Ta odmiana jest bardzo popularna w Bordeaux, we Włoszech i w Kalifornii. Oprócz tego, że jest wielkim czerwonym winem, Cabernet Sauvignon jest również używany w mieszaniu win, choć historycznie ta odmiana była używana w znacznie mniejszych ilościach.

Cabernet Sauvignon zawdzięcza swoje pochodzenie nadbrzeżnej winorośli, która żyje w północnej Europie i Azji Środkowej. Oficjalnym identyfikatorem nadbrzeżnej winorośli we Francji jest „rossine”, podczas gdy w Chinach i we Włoszech są to „suksho” i „rossopolo”. Kiedy winorośl została przywieziona do Europy, wzięto ją pod nazwę Cabernet, za jej wartość leczniczą. Prawdziwy Cabernet został uznany za prawdziwy dopiero pod koniec XVII wieku, kiedy to nazwa odmiany została zastosowana do różnych win musujących produkowanych w Bordeaux, we Francji. Mieszanka Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc została nazwana dla króla Francji Ludwika XIV, który był znany z korzystania z tych win.

Główną odmianą Cabernet Sauvignon są w rzeczywistości odmiany winorośli Merlot, które obejmują dwa podgatunki. Merlot w rzeczywistości pochodzi z Ameryki Północnej, podczas gdy inne podgatunki są uprawiane głównie w Europie. Jeden z podgatunków, zwany „Busachy”, pochodzi z Chin. Główny gatunek, czyli „Sherry”, jest zwykle uprawiany w Kalifornii, gdzie zazwyczaj jest mieszanką z Cabernet Sauvignon. Istnieją również hybrydy Merlot, które są czerwone winogrona na wino, które są jaśniejsze w kolorze niż prawdziwe Cabernet Sauvignon, jak ich rodzaje tej odmiany winorośli.

Najczęstszą odmianą winorośli do mieszania w Kalifornii jest Cabernet Sauvignon Blanc, który używa płatków, aby zapewnić ciało i strukturę tego czerwonego wina. Kwiatowe aromaty i smaki tego winogrona są często porównywane z niektórymi różami. W rzeczywistości istnieje jeden specyficzny rodzaj róży, o której mówi się, że została stworzona przez krzyżowanie Cabernet Sauvignon z biodrami róży. Blanc jest często porównywany do Pinot Noir, ponieważ również wykorzystuje te same zasady fermentacji, ale wykorzystuje różne drożdże i beczki. Pinot Noir jest często uważany za „białe wino”, podczas gdy Blanc jest uważany za „czerwone wino”.

Cabernet Sauvignon jest bardzo popularną odmianą wśród winiarzy we Francji. Jednak poza Francją, zwłaszcza poza Kalifornią, jest ona o wiele mniej znana. Jego względny niedobór sprawia, że jest bardzo kolekcjonerski. Powszechnie występuje w kategorii wina Cabernet, która składa się z około osiemdziesięciu odmian. Kalifornijskie sauvignony Cabernet są zazwyczaj suszone na słońcu, a nie tradycyjną metodą suszenia pod ciśnieniem. Można z nich tworzyć szeroką gamę win, w tym Merlot, który został stworzony specjalnie w Kalifornii.

Bardzo popularną odmianą winogron w Australii jest Cabernet Franc, który został wprowadzony na rynek około 1950 roku. Cabernet Sauvignon może dostarczyć pełnowartościowych aromatów czerwonego wina, z akcentami pikantnych owocowych smaków. Czasami mają one akcenty ziołowych smaków. Niektóre smaki, takie jak jabłkowy i cynamonowy, są ziemiste i lekkie, podczas gdy inne, takie jak wiśniowy i czarny wiśniowy, są bardziej asertywne. Ze względu na ich intensywność dobrze komponują się z lżejszymi potrawami, takimi jak biały ryż.

W Australii, winogrona Cabernet frank są wykorzystywane do produkcji około 80% win Cabernet Sauvignon. Klimat Australii pozwala winorośli do produkcji głębokich win czerwonych z imponującymi taninami. Cabernet Sauvignon jest zwykle używany do produkcji win typu blush, choć niektóre znane winnice butikowe oferują również pełnowartościowe czerwone. Smaki mają tendencję do jagodowego i ziołowego aromatu, z akcentami przypraw i śliwek.

Cabernet Sauvignon jest jedną z najmniejszych odmian uprawnych. Jest najbardziej popularna we Francji, gdzie jest najczęściej uprawianym czerwonym winem. Cabernet jest również w pewnym stopniu sadzony w Kalifornii, choć jest to winogrono bardzo trudne do uprawy i zbioru. Popularność Cabernetu sprawiła, że rozpowszechnił się on w nowych regionach, a nawet w Argentynie. Delikatny smak i złożone aromaty Cabernet sprawiają, że jest to wspaniała odmiana dla początkujących winiarzy i dodają złożoności drogiej butelce wina.