Jak zrobić cydr?

Jak zrobic cydr

Zwolennicy alkoholi o mniejszej ilości procentów mają do wyboru szeroką ofertę piw, ale ciekawą alternatywą dla nich może być cydr jabłkowy. Orzeźwiający, musujący napój ma słodko-kwaśny smak i wyraźny aromat owoców. Można kupić go w większości sklepów oferujących alkohole, ale również samodzielnie wyprodukować. Przygotowanie własnego jabłecznika wcale nie jest trudne, nie wymaga również specjalnych przygotowań i wyposażenia. W książkach i sieci można znaleźć przepisy, które pozwolą wytworzyć napój lekko musujący lub pozbawiony bąbelków, a także samodzielnie zdecydować o poziomie jego słodyczy.

Co to jest cydr?

Cydr to napój alkoholowy powstający z soku jabłkowego, do którego na etapie produkcji nie dodaje się cukru, proces jego fermentacji przebiega natomiast z wykorzystaniem suszonych drożdży. O ostatecznym smaku gotowego produktu przesądzają proporcje użytych jabłek słodkich i kwaśnych, z których powstaje sok. Pomimo że jabłkowy smak to cecha rozpoznawcza cydru, w Europie Zachodniej coraz częściej powstają napoje wzbogacone o dodatkowe owocowe aromaty np. truskawek czy gruszek.

Cydry dzielą się na zwykłe – niemusujące, naturalnie musujące oraz gazowane dwutlenkiem węgla. Napój może mieć wygląd od klarownego po mętny i lekko żółtą barwę.

Zawartość alkoholu w cydrze waha się między 2-8%. Ze względu na proces powstawania bywa mylony z winem lub porównywany do piwa smakowego, ale jest to zupełnie inny alkohol.

Czym cydr różni się od wina jabłkowego?

Różnica między cydrem a winem będzie wyczuwalna już od pierwszego łyku, ponieważ różni je zawartość alkoholu. Cydr jest zdecydowanie lżejszy i pod tym względem zbliżony do piwa, wino jest mocniejsze ze względu na zawartości alkoholu wynoszącą 9-18%. Przyglądając się procesowi produkcji, obserwujemy kolejną istotną różnicę – w przypadku wina jednym z niezbędnych składników jest cukier, przepis na cydr nie przewiduje sztucznego dosłodzenia soku jabłkowego. Osoby zwracające uwagę na kaloryczność spożywanych produktów i napojów często unikają alkoholu, ale jeśli przyjdzie im wybrać cydr lub wino, względy dietetyczne przemawiają za pierwszą propozycją. W 100 ml cydru znajdziemy około 35-42 kalorii, natomiast w winie będzie to już powyżej 46 kalorii.

Krótka historia produkcji cydru

Może się wydawać, że cydr zagościł na sklepowych półkach dopiero niedawno, ale nie oznacza to, że jego produkcja nie była znana wcześniej. Alkoholowy napój, którego podstawą jest sok z jabłek, pito już w starożytności na terenach pozostających w kręgu wpływów celtyckich. Na skutek rzymskich podbojów tradycja ta rozprzestrzeniła się na południe Europy. Pierwsze wzmianki dotyczące tego, jak zrobić cydr, można znaleźć w „Historii naturalnej” Pliniusza Starszego. W średniowieczu trunek cieszył się popularnością w Hiszpanii, Francji oraz Wielkiej Brytanii i do dziś te kraje są jednymi z największych producentów cydru.

W Polsce pierwsze informacje dotyczące jabłecznika pochodzą z XVI wieku. Jego wytwarzanie na masową skalę rozpoczęło się jednak dopiero trzy wieku później, za co odpowiadają ówczesne opinie na temat trunku – był uważany za napój dla ludu, a przedstawiciele szlachty produkowali go nieoficjalnie, jedynie na własne potrzeby.

Współcześnie cydr jabłkowy to napój lubiany w całej Europie, odpowiedzialnej za blisko 70% jego światowego spożycia. Wciąż powstają jego nowe odmiany, związane z wykorzystywanymi przy produkcji gatunkami jabłek, dodawanymi aromatami lub przyprawami.

Przepis na cydr jabłkowy krok po kroku

Czy z kilku składników da się w domowych warunkach zrobić smaczny, lekki trunek?Jeśli posiadamy sprawdzony przepis na cydr jabłkowy, jest to osiągalne nawet dla laików! Jeżeli chcesz zaskoczyć gości albo zawsze mieć w zanadrzu domowy alkohol, spróbuj przygotować go samodzielnie. Potrzebne Ci będą jedynie owoce (ok. 15 kg jabłek), drożdże specjalistyczne i pożywka dla drożdży. Dla smaku cydru kluczowe jest zachowanie proporcji między słodkimi i kwaśnymi odmianami jabłek, która powinna wynosić 5:3. Zamiast części owoców kwaśnych można wykorzystać lekko gorzkawe jabłka dzikie, które nadadzą napojowi niepowtarzalny aromat. Po przygotowaniu składników pozostaje trzymać się poniższych wskazówek:

  1. Pracę rozpoczynamy od umycia i pokrojenia jabłek (koniecznie bez obierania ich ze skórki!). Następnie wyciskamy z nich sok przy wykorzystaniu sokowirówki oraz filtrujemy otrzymany płyn.
  2. Sok przelewamy do gąsiora, a następnie dodajemy do niego drożdże i pożywkę według wskazówek na opakowaniu. Naczynie zamykamy korkiem lub rurką fermentacyjną.
  3. Aby powstał cydr, przygotowany sok musi ulec fermentacji. Należy odstawić go w miejsce o temperaturze pokojowej (ok. 20-24°C) na około 2 tygodnie. Po tym czasie zlewa się płyn znad osadu, który zbiera się na dnie gąsiora.
  4. Trunek potrzebuje kolejnych 2-3 tygodni, tym razem powinien być przechowywany w chłodnym miejscu.
  5. Po odstaniu cydr można już przelać do butelek – jest gotowy do picia!

W domowych warunkach może powstać także cydr gazowany. Oba przepisy na początku są do siebie podobne, jednak fermentacja powinna trwać nieco krócej (7-10 dni), później alkohol od razu jest rozlewany, a do każdej butelki należy dodać łyżeczkę cukru. Po kilku dniach spędzonych w ciepłym miejscu, konieczne będzie przeniesienie butelek na kolejne 3 tygodnie w chłodne miejsce.

Właściwości zdrowotne cydru

Koneserzy słabszych alkoholi, takich jak piwo czy wino, oraz zwolennicy owocowego smaku powinni spróbować cydru i zdecydować się na jego samodzielne wytwarzanie. Przemawia za tym nie tylko orzeźwiający smak, ale także jego właściwości zdrowotne. Wykorzystując jabłka, drożdże i pożywkę, można łatwo przygotować trunek, który będzie posiadał wiele wartościowych składników, czego nie możemy być pewni, wybierając produkt gotowy. Domowy cydr ma działanie antyoksydacyjne, wpływa tym samym na hamowanie procesów starzenia się organizmu oraz posiada właściwości antynowotworowe. W jabłkowym napoju znajduje się również potas, odpowiedzialny za wspomaganie pracy układu mięśniowego. Korzystne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne to kolejne argumenty przemawiające za zamianą innych spożywanych alkoholi na cydr z jabłek.