Genetycznie zmodyfikowane wino – czym jest?

Wino genetycznie zmodyfikowane

Wino jest tak stare, jak cywilizacja. Pierwsze uprawy winorośli pojawiły się już 4 tys. lat temu w Egipcie i Babilonie. Już wtedy ludzie pracowali nad udoskonaleniem metod produkcji i selekcjonowali najlepsze ich zdaniem szczepy winnego krzewu. Dzisiaj winiarzom pomaga inżynieria genetyczna.
Dzięki nauce poprawiła się jakość flory na owocach, proces fermentacji stał się bardziej wydajny, a produkty danej winnicy są jednorodne i lepszej jakości.

Jak się tworzy dobre wino

Wino to nic innego, jak sfermentowany sok z winogron. Sok jest poddawany fermentacji alkoholowej w odpowiednich warunkach – najpierw tlenowych, w otwartych kadziach, później beztlenowych, w zamkniętych naczyniach, np. beczkach. W procesie tym cukry są zamieniane na alkohol etylowy i dwutlenek węgla. Za reakcje te są odpowiedzialne drożdże, bytujące na skórkach owoców winorośli. Po fermentacji wino musi jeszcze dojrzeć. Wtedy zachodzą w nim reakcje chemiczne, w czasie których powstają estry i inne związki decydujące o smaku i zapachu trunku. Reakcje te są bardzo powolne, tym samym słuszne jest powiedzenie, że starsze wino jest lepsze, niż młode.

Wino po biorewolucji

Szczegółowe badania wykazały, że wino z tej samej winnicy, co roku może być inne. To dlatego, że flora na skórkach może się zmieniać w zależności od pogody, czy stosowania zabiegów agrotechnicznych. Także zbyt późno zebrane winogrona mogą mieć na skórkach za dużo niepożądanych grzybów. Ten problem rozwiązano w bardzo prosty sposób – do moszczu dodaje się odpowiednich drożdży a te zapewniają właściwą fermentację. Innym, równie prostym rozwiązaniem jest zaszczepianie drożdży na dojrzewających owocach, jeszcze w winnicy. Możliwe są też zmiany w genomie drożdży – grzyby w wyniku zmian w genotypie nabierają zdolności zwiększonej syntezy niektórych enzymów. W początkowej fazie badań jest natomiast uzyskanie zmodyfikowanych genetycznie szczepów winorośli, które mają nabrać odporności na grzyby chorobotwórcze, a drożdżom winnym szkodzić nie będą.

shop