Chociaż wino zamknięte w butelce przechowywać można względnie długo (oczywiście wszystko zależy od typu trunku – niektóre najlepiej spożyć niedługo po zabutelkowaniu, ale istnieją też rodzaje tego alkoholu, które wręcz powinno się przechowywać kilkadziesiąt lat, zanim się je otworzy), to po otwarciu nie wykazują się już taką trwałością. Według ekspertów w zależności od rodzaju wina, to zaczyna tracić swoje walory już po kilku godzinach – zmienia zapach, kolor i smak. Kiedy jednak wino staje się już nie do spożycia? Jak długo można przechowywać podobny trunek po otwarciu?
Pytanie dotyczące optymalnego czasu przechowywania wina po otwarciu nie posiada jednej konkretnej odpowiedzi. Wskazówki w tym zakresie uzależnione są od takich czynników, jak:
Jak powyższe wskaźniki wyglądają w praktyce? Ile może stać otwarte wino w zależności od jego specyfikacji? Oto ogólne zalecenia dla poszczególnych rodzajów win.
Ze względu na obecność w jego składzie ulotnego dwutlenku węgla, który odpowiada za charakterystyczne bąbelki, wino musujące nie wykazuje się wysoką trwałością. Maksymalny czas jego przechowywania wynosi 3 dni, ale im szybciej je spożyjemy, tym lepiej. Koniecznym dla zachowania właściwości tego trunku jest dokładne zabezpieczenie butelki korkiem.
Lżejsze wina o wysokiej zawartości cukru mogą zachować świeżość nawet przez 5-7 dni, jeżeli dobrze zakorkujemy butelkę i będziemy trzymać dany trunek w lodówce. Nie zdziw się jednak, że na drugi dzień wino tego typu będzie smakowało nieco inaczej (ocena tej zmiany zależy już wyłącznie od prywatnych upodobań) – będzie to skutek natlenienia się (oksydacji) wina.
Cięższe białe wina, zwłaszcza te o intensywnej kwasowości, mogą cieszyć podniebienie maksymalnie przez 5 dni. Warunkiem tak długiego przechowywania jest oczywiście odpowiednie zakorkowanie trunku oraz umieszczenie go w lodówce.
Im więcej tanin (kwasu garbnikowego), tym dłużej przechowywać można czerwone wina. Taniny to bowiem bardzo silne antyoksydanty, które spowalniają proces utleniania się trunku. Niezależnie jednak od ich stężenia maksymalny czas, przez jaki przechowywać można otwarte wino czerwone, szacuje się zwykle na 6 dni. Butelkę trzeba oczywiście dobrze zakorkować, a następnie schować w chłodnym i ciemnym miejscu.
Trunki takie, jak porto, które wzmacnia się dodatkowym alkoholem, mają zdecydowanie dłuższy termin przydatności do spożycia. Szczelnie zakorkowane mogą nadawać się do spożycia nawet przez 28 dni. Im rzadziej będziemy narażać zawartość butelki na działanie tlenu, tym dłużej zachowa swój smak i właściwości. Nie bez znaczenia jest też stopień słodkości win likierowych – im więcej cukru, tym są trwalsze.
Wielbiciele codziennego spożywania win w małych ilościach (kieliszek do obiadu lub kolacji) zdecydowanie powinni rozważyć rozwiązanie typu “bag-in-a-box”, czyli “torba w kartonie”. Specyfika podobnego opakowania sprawia, że otwarte wino może być przechowywane nawet przez 2-3 tygodnie. Co ciekawe, swoje właściwości zachowują zarówno różnorodne gatunki wina czerwonego, jak i wina białe.
Niebagatelny wpływ na to, ile może stać otwarte wino, ma oczywiście sposób jego przechowywania. By maksymalnie wydłużyć jego trwałość, warto nie tylko zastosować się do wymienionych wcześniej wskazówek (szczelne korkowanie, przechowywanie w ciemnym i chłodnym miejscu albo wkładanie do lodówki), ale też zaopatrzyć się w specjalistyczny gadżet. Pompka do wina to akcesorium, które pozwala na usunięcie z butelki nadmiaru tlenu. To właśnie on bowiem, jak zostało wcześniej wspomniane, odpowiedzialny jest w największej mierze za zmiany zachodzące w winie. By tlen nie miał szansy wpłynąć negatywnie na trunek, należy też otwierać go możliwie rzadko.
Istnieje też kilka sprzecznych porad dotyczących przechowywania wina. Niektórzy wskazują, że otwarta butelka powinna być przechowywana wyłącznie pionowo, a nie poziomo ze względu na konieczność zmniejszania powierzchni wina mającej kontakt z tlenem. Z tego samego powodu niektórzy zalecają też, by pozostałe po otwarciu butelki wino przelać do mniejszego pojemnika. Druga strona, zwolenników poziomego przechowywania wina, wskazuje konieczność stykania się trunku z korkiem, który pozbawiony wilgoci mógłby zacząć się kruszyć i wpaść do płynu. Ten argument wydaje się jednak zasadny przede wszystkim w przypadku trunków wcześniej nieotwieranych.