Regiony winiarskie francji

regiony winiarskie francji

Francuskie wina przez wielu uważane są za najlepsze na świecie. Oczywiście w dużej mierze jest to kwestia indywidualnych upodobań, jednak dzięki wyjątkowemu położeniu, śródziemnomorskiemu klimatowi i glebom istnieją tu doskonałe warunki do uprawy winorośli, a wielowiekowe tradycje skutkują olbrzymią dbałością o jakość. O francuskich winach można by napisać encyklopedię i ciągle mieć wrażenie, że nie zawarło się wszystkich ważnych informacji. Odkrywając niuanse smakowe warto na początek wybrać się na wyprawę po francuskich regionach winiarskich.

Na co zwracać uwagę kupując francuskie wino?

Wino z Francji – czego dowiadujemy się z oznaczeń na butelce?

Odkrywanie win z poszczególnych francuskich regionów może być fascynującą przygodą. Ich wybór jest jednak tak ogromny, że na początku możemy czuć się nieco zagubieni, nie wiedząc, których gatunków powinniśmy spróbować i skąd biorą się ogromne różnice w cenach. Prawo dotyczące uprawy winorośli jest dość skomplikowane i często się zmienia. Sytuacji nie ułatwia fakt, że poszczególne regiony posiadają własne normy jakości. Nie trzeba oczywiście znać ich dokładnie, by cieszyć się smakiem wybornego wina, które we Francji dostaniemy praktycznie wszędzie. Na początek jednak warto poznać podstawową klasyfikację.

  • Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) wina słynące ze swojej doskonałej jakości, których producenci muszą spełnić szereg restrykcyjnych wymagań prawnych, różniących się nieco w zależności od regionu, z którego pochodzą. W tym przypadku kontrolowane są nie tylko szczepy winorośli, ale i gęstość nasadzenia, dokładnie określony obszar upraw, wydajność z hektara i sposób fermentacji. Odzwierciedlają cechy gleby i regionu, z którego pochodzą. Zwykle im precyzyjniejsze określenie regionu, tym wyższa jakość wina – potwierdza to specjalista ds. kontroli i jakości z firmy…
  • Vin de Pays – wina regionalne, produkty charakterystyczne dla poszczególnych regionów Francji – na terenie kraju znajdziemy około 90. obszarów, które posługują się tego typu etykietami. Zwykle w ich nazwie nazwa regionu umieszczana jest tuż za określeniem “Vin de Pays” – tak, jak w przypadku dość popularnego w Polsce  Vin de Pays d’Oc – wina regionalnego produkowanego w Langwedocji. W wielu przypadkach są to bardzo ciekawe, wysokiej jakości wina, które nie mogą posłużyć się etykietką AOC na przykład z powodu wykorzystania nowych szczepów winogron.
  • Vin Délimité de Qualité Supérieur (VDQS) – zastrzeżone oznaczenie, którym określa się około 1% wszystkich win we Francji, jest to wyróżnienie nieco niższe niż AOC, bardzo rzadko spotykane wśród win importowanych w Polsce.
  • Vin de Table (VdT) – wina stołowe – to wina, które posiadają niewiele regulacji prawnych, nie muszą spełniać bardziej wyśrubowanych kryteriów jakościowych. Ta etykietka mówi nam często tylko tyle, że w butelce znajduje się sfermentowany sok z winogron. Wina tej kategorii są zwykle dostępne w korzystnych cenach. Zwyczajowo kojarzone z najniższą jakością – wśród nich znajdziemy jednak wiele ciekawych pozycji – na przykład producentów, którzy z różnych przyczyn prawnych nie mogli posłużyć się inną etykietą. Wina z tej kategorii doskonale sprawdzą się podawane na co dzień, na przykład do obiadu.

Regiony winiarskie Francji – przewodnik

We Francji wino to nie tylko napój, lecz znacznie więcej – ważny element kultury i historii. Nierozerwalnie wiąże się z trudnym do przetłumaczenia na język polski określeniem terroir – który wiąże się z ziemią (la terre), ale zawiera w sobie wieloznaczność: przywodzi na myśl określony klimat i warunki glebowe, ukształtowanie terenu, na którym uprawiana jest winorośl, kojarzy się z lokalnością, wiatrem i słońcem. Podróż po regionach winiarskich Francji może być realną  podróżą  w przestrzeni – z całą pewnością będzie jednak podróżą ku odkrywaniu wyjątkowego smaku. Nic nie stoi bowiem na przeszkodzie, byśmy nawet nie ruszając się z domu, próbowali najlepszych win z poszczególnych zakątków Francji. Ich smak sprawi, że w wyobraźni przeniesiemy się do eleganckich knajpek Bordeaux i zamków nad Loarą, ujrzymy przed oczami majestatyczne stoki w dolinie Rodanu i otoczone winoroślą klasztory cystersów.

Bordeaux – francuska kraina znana z winnic

Bordeaux to jeden z najbardziej znanych regionów winiarskich na świecie, gdzie produkuje się wina wysokiej jakości. Wokół miasta Bordeaux rozpościera się aż 100 000 hektarów winnic, położonych dosłownie „au bord de l’eau” – nad wodą. Przez region przepływają dwie duże rzeki – Garonne i Dordogne, które na północy łączą się w jedną – Żyrondę. Dostępność wody w połączeniu z umiarkowanym klimatem, odpowiednim nasłonecznieniem sprawiły, że panują tu doskonałe warunki do uprawy winorośli. Bordeaux słynie przede wszystkim z win czerwonych: lokalną gwiazdą są wina ze szczepu Cabernet Sauvignon, które pozwalają na uzyskanie ciemnej barwy, aromatycznego zapachu ciemnej porzeczki i cedru. Ze względu na wyraźne taniny niezbędne jest dłuższe leżakowanie.  W regionie uprawiane są także inne odmiany winorośli:  Merlot, Cabernet FrancPetit Verdot czy wykorzystywane do produkcji win białych Sémillon i Sauvignon.

Bordeaux to portowe miasto, które przez wielu uważane jest za “światową stolicę wina”. Warto zwiedzić jego zabytkową starówkę, a po zwiedzaniu posilić się entrecôte a la bordelaise – antrykot w sosie serwowanym z czerwonego wina. Także położone nieopodal Bordeaux St. Emilion obfituje w atrakcje – znajdziemy tu nie tylko doskonałe trunki, ale i monolityczny Kościół i ruiny wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

Médoc – podregion w regionie winiarskim Bordeaux

Wśród doskonałych win z Bordeaux ogromną sławą cieszą się wina z apelacji Médoc, które zaliczane są do najbardziej prestiżowych na świecie – są to przede wszystkim wina wytwarzane ze starannie kontrolowanych szczepów Cabernet Sauvignon – wśród nich słynne Châteaux. Najlepsi producenci win z Médoc uwzględniani są liście Grands Crus. Dbałość o jakość produktów z tego regionu obejmuje nawet etykietki – od 1945 roku były one projektowane przez najwybitniejszych artystów, takich jak Salvador Dali, Pablo Picasso czy Jeff Koons.

Co roku we wrześniu, odbywa się w okolicy Marathon du Médoc – maraton połączony z festiwalem gastronomicznym, podczas którego można spróbować 22 wyśmienite gatunki wina i liczne przekąski takie jak lokalne sery, ostrygi czy steki.

Burgundia – gdzie powstają najdroższe wina na świecie

Burgundia to bez wątpienia jeden z najbardziej prestiżowych regionów winiarskich na świecie. To właśnie tu, na słonecznych stokach Côte d’Or, znajdują się szczepy winorośli, z których produkowane są wina należące do najdroższych we Francji i na całym świecie – na przykład butelki ze słynnego Domaine de la RomanéeConti, których średnia cena przekracza 10 tysięcy dolarów. Nigdzie indziej nie ma również tak skomplikowanego i wymyślnego systemu klasyfikacji win jak w Burgundii. Region słynie przede wszystkim ze znakomitego lokalnego Chardonnay – białego wina o wyraźnej kwasowości, które rozpoznawalne jest na całym świecie i Pinot Noir – bardzo delikatnego czerwonego wina z ledwo wyczuwalnymi taninami.

Sercem Burgudnii jest Dijon – miasto stu dzwonnic, słynące z pikantnej musztardy, wyjątkowego aperitif w postaci Crème de cassis (likieru porzeczkowego) i właśnie wyjątkowego, białego wytrawnego wina. Przebywając w Burgundii, koneserzy wina bez wątpienia powinni zwiedzić Clos de Vougeaut – jedną z najbardziej znanych winnic na świecie z piwniczkami z XII wieku.

Franche-Comté  (Jura Francuska)

Niewielki region winiarski znajdujący się między Burgundią i Alpami Szwajcarskimi. Winnice rozciągają się tu na zwartym górzystym terenie obejmującym obszar 1400 hektarów. Swoje wina oferuje tu około 200 lokalnych producentów. Warto zwrócić szczególną uwagę na Vin Jaune – nietuzinkowe żółte wino, które produkowane jest ze zbieranych w październiku i listopadzie winogron szczepu Savagnin, by później leżakować przez 6-10 lat. W winie tym wyczuwalne są nuty orzechów, śliwek i imbiru. Doskonale smakuje z poulet de Brasse – wyśmienitym kurczakiem z sosem śmietanowo-smardzowym.

Szampania

Szampania, najbardziej wysunięty na północ region winiarski Francji, słynie oczywiście z kojarzącego się ze smakiem luksusu szampana – najbardziej szlachetnego wina musującego. Bąbelki tego wyjątkowego trunku najpierw doceniły londyńskie wyższe sfery. Dopiero później moda na szampana zapanowała na dworze Ludwika XV, słynącego z zamiłowania do niewyobrażalnego zbytku. I dzisiaj szampany stanowią obowiązkowy element wszelkiego rodzaju balów, przyjęć i uroczystości. Najszlachetniejsze szampany produkowane są z białego szczepu Chardonnay, to wino występuje jednak w ogromnej ilości gatunków: zarówno młodych, jak i dojrzałych, o nutach kwiatowych i owocowych, różnym stopniu kwasowości.

Sercem Szampanii jest miasto Reims słynące z XIII-wiecznej wieży z witrażami zaprojektowanymi przez Marca Chagalla, z której rozciąga się malownicza panorama. Przybywając do Reims warto zwiedzić chociażby klimatyczne piwnice domu Pommery, gdzie w ciągnących się kilometrami podziemiach kurzy się 20 milionów butelek szampana. Wyjątkowy trunek na tyle określił charakter Reims i stał się jego symbolem, że w centrum miasta znajdziemy Avenue du Champagne i instalację z gigantycznym korkiem do szampana na rondzie.

Rodan

Region rozciągający się od Lyonu po Avignon, drugi co do wielkości (po Bordeaux) pod względem ilości produkowanego wina. Uprawy winorośli usytuowane są wzdłuż doliny rzeki Rodan. Widoczny jest tu podział na dwie strefy: północną – kontynentalną, dla której charakterystyczne są szczepy Syrah (czerwone) i Viognier (białe) oraz południową w strefie klimatu śródziemnomorskiego, gdzie uprawiane są czerwone szczepy: GrenacheCinsaultMourvedre oraz białe Clairette.

Region winiarski Sud-Ouest (Południowy Zachód)

To region obejmujący obszar Akwitanii i Środkowych Pirenejów, zróżnicowany pod względem geograficznym, co przekłada się na wielość uprawianych szczepów i różnorodność poszczególnych apelacji. Ich wspólną cechą jest wpływ silnego oddziaływania Atlantyku na klimat. To właśnie stąd, z wioski Sarragachies, pochodzą najstarsze uprawy winorośli we Francji, które traktowane są jako zabytek. Region słynie przede wszystkim z czerwonych win ze szczepu Malbec, które są tak cuemne, że bywają nazywane “czarnymi winami”.

Dolina Loary

Dolina Loary słynie z upraw winorośli ciągnących się przez ponad tysiąc kilometrów wzdłuż brzegów rzeki i jej dopływów. W okolicach miejscowości Anjou i Touraine. Wytwarzane wino bywa przechowywane w niezwykłych piwnicach wybudowanych w jaskiniach, które znajdują się na terenie dawnych kamieniołomów.Tu największe znaczenie w produkcji mają lekkie i orzeźwiające wina białe, które dojrzewają wraz z osadem, takie jak Savenniers. W okolicach uprawia się także winorośle ze szczepów takich jak Cabernet Franc czy Sauvignion. Osoby poszukujące oryginalnych smaków powinny spróbować także lokalnego “wina szarego” stworzonego z mieszaniny win białych i czerwonych. Doskonale smakuje z przystawkami takimi jak rilletes czy ser kozi.

Langwedocja

Langwedocja to rozległy region rozciągający się od Morza Śródziemnego po Pireneje, który słynie ze swojego śródziemnomorskiego, ciepłego klimatu. Dominują tu południowe szczepy winne, chociaż obszar jest bardzo zróżnicowany – znajdziemy tu zarówno piaszczyste plaże, jak i skaliste góry, co przekłada się na różnorodność gatunków. W Langwedocji warto spróbować zarówno pełnych szczepów czerwonych, jak i lżejszych win różowych i białych. Specjalnością regionu są jednak wina naturalnie słodkie – takie jak BanyulsMaury czy Muscat – w których zachowała się odrobina cukru gronowego.

Alzacja

Położona tuż przy granicy z NIemcami Alzacja to region słynący z malowniczych wiosek, tradycyjnych drewnianych domków i usytuowanych na tarasach winnic. Na lewym brzegu Renu panuje chłodniejszy, kontynentalny klimat, lecz uprawy są chronione od gorszych warunków pogodowych dzięki sąsiedztwu gór – Wogezów. Te warunki sprawiły, że Alzacja słynie z win o wysokiej kwasowości, często aromatycznych, wytrawnych i półwytrawnych. Do najbardziej znanych odmian należą RieslingGewürztraminerPinot Gris (Tokay) czy Muscat.

Prowansja

 Prowansja kojarzy się z uprawami lawendy, latem i słońcem. Wina z Prowansji kojarzą się przede wszystkim beztroskim wakacyjnym wypoczynkiem. Tradycje winiarskie na tym regionie są bardzo dawne – sięgają czasów rzymskich. Uprawie winorośli sprzyja korzystny klimat, długie upalne lata i krótkie zimy. Obecnie w Prowansji produkuje się przede wszystkim lekkie, orzeźwiające wina różowe – które najczęściej są dość przystępne cenowo. Warto zwrócić uwagę także na wysokiej jakości wina czerwone z regionu, w których łączy się szczepy Cabernet Sauvignon i Syrah.

shop